Östermalmsdagis

Coin Perdu

Kanske lite väl tillspetsad överskrift (man lär få några syrliga mail nu…) men tanken bakom den är att vi i vårt stall verkligen tar hand om våra små och lägger ned tid och pengar för att dom ska kunna ”läsa och skriva” i tidig ålder.

Svensk travsport är fantastisk och vi har en bredd och topp på vårt tävlande som faktiskt slår samtliga andra länder i mina ögon.

Unghästlopp med mycket bra prissummor som spetsas/dubblas med Premiechansen och sedan ett V75-upplägg där vi kan vara med i många, många år som är anpassat perfekt till de lite senare hästarna. Vår stallnisch har varit att förädla individen istället för att förvara den i tidig ålder.

Vi börjar med att lämna dom redan i april som ettåring till Tony Jönsson i Skottorp som bygger grunden i kombination med deras sista sommarlov ute på gröna ängar i rejält tilltagna hagar.

Under höst/vinter månaderna slussas dom sedan upp till Stockholm/Sundsvall för att utvecklas vidare och den stora examen är nästa lördag i Uppfödningsloppet på Jägersro.

Är man tidig och förnuftig kan man ha många ”rätt” på nationella provet innan dom andra börjat pluggat på allvar, det vill säga tjäna finfina pengar på egenskaper som hästen har visat redan från dag 1.

Mitt jobb är helt enkelt att köra in så mycket pengar som möjligt sett till hästens potential.

Nu tror många att jag startar ”de flesta” hästar i stallet som tvååringar, men det kan inte vara mer fel.

I maj månad som tvååring delar jag in min kull i två grupper, TRÄNAS för tvåårs start och de som tränas för start som treåring.

Nästan varje år, helt utan vetskap/planering, blir det oftast en tredjedel av min kull som tränas för tvååringsstart.

Hälften av den gruppen startar. Alltså ca 16-17 procent av den totala kullen tvååringar jag har i träning, därmed har vi väl slagit hål i den myten?

Har ju haft förmånen att träna de två årens senaste vinnare, Coin Perdu & Global Welcome (som bekvämt vann förra söndagens Breeders Crown-final).

Är även nöjd med årets ”uppställning” och visst finns chansen, även om det känns ologiskt att man ska vinna tre år i rad.
Jag har många fina minnen från Uppfödningsloppet, men klart starkast lyser Luxury Ås seger år 2002 då det var väldigt känslosamt eftersom det var min nestor Lars Lindberg som körde. Det var efter lite övertalning som han körde eftersom han tyckte jag skulle ta nån ”ung & bättre”, som han sa.

För mig fanns ingen bättre än Lasse…

Därför kändes det extra efter allt som Lasse betytt för mig när vi stod där i vinnarcirkeln.

Lasse, jag vet du ”tittar” på loppet och du ska veta att du ”sitter på min axel” jämt.

Förskolerektor Svante Båth

Nu måste vi jobba!

Nu måste vi ”jobba” för att få tillbaka publiken på banorna. Vi har på grund av pandemin blivit socialt lata (gäller även undertecknad:) Kanske inte så konstigt, möten sker på distans, utbildningar via en skärm. TV/dator nyttjas mer än någonsin istället för åka ut och vara på plats. Vi vill ju ha tillbaka så mycket … Läs mer

Papa Gabi, Euro & Svante

Många heta frågor nu, allt från domarfrågor till ”svenskfödd”. Vi börjar med domarfrågan angående det som hände Breeders-helgen på Sundbyholm. Man kan alltså släppa en start där vissa hästar ”håller på att få flygande start” och då får kuskarna info att just dom inte får köra från start/upp till vingen. Hmm, men hur funkar det … Läs mer

Satan i gatan – del 2

Ni måste bara få ta del av detta innan det eventuellt tar slut om ni är sugna att testa. Vi börjar rent praktiskt: Gör en 1 (ättika) 2 (socker) 3 (vatten)-lag och koka upp & rör om. Ställ kastrullen åt sidan och när temperaturen gått ned några grader häll över i en glasburk. Skiva rödlök … Läs mer

Satan i gatan!

Normalt sett brukar jag ju avsluta denna spalt med lite restaurang upplevelser men denna gång känner jag att jag måste börja med en upplevelse. Är ni som jag så tycker jag ostron är lite för ”slemmiga” även fast havssmaken är god? Var i Helsingborg och bestämde mig för att testa AnJo Wine&Dining. Läste menyn, småtrevlig … Läs mer

Domarna ska utbilda, inte avveckla

Idag var det verkligen turbulent på Gävle travet. Jag brukar inte skriva om saker som är mig nära då det finns många som tror att man bara ”pratar för sin sjuka mor” men måste ventilera lite. Kim blir diskad i V75 avd 2. Titta gärna, situationen är cirka 400 kvar. Snävt? Ja, troligen. Loppavgörande? Absolut … Läs mer