Älska eller äta?

Vår sport är som ett polygami-äktenskap.
Gift med många som till exempel både med publik & TV-tittare.
ALLA vill ha mer publik till banorna men TV ”stjäl” den exklusiva tiden direkt efter målgång.
Är det rätt?
Bättre 4.000 i publiken väntar på ”sin” tid än 120.000 TV tittare, som en sa till mig när frågan kom upp.
Vi är visst ensamma i världen att få sända trav i en publik kanal, därtill i den största.

Kanske är det så TV ska prioriteras men samtidigt vill man ju att de som betalar entré, tar sig till banan ska få det där lilla extra.
Misstänker att i alla polygami-äktenskap  finns det en favorit.
Lika så här, vi älskar den ena mer (publik) men vi har mer behov av den andre (TV-tittare).
Förstår att om intresset ökar i TV och vi får fler tittare så har vi en grym möjlighet till nyrekrytering, både på spel och till hästägarkåren.
Går det inte att jämka lite bättre då?
Jag som aktiv älskar ju när det är mycket publik och jag tyckte från början att vi absolut skulle prioritera publiken men med lite eftertanke är det bättre att försöka göra en sjö av vår lilla ankdamm.
Så jag har vänt lite i frågan och förstår att TV är nog det viktigaste men skulle verkligen vilja sätta mig ned med TV-teamet och försöka få dom att förstå att vi inte BARA kan jobba med nyrekryteringen utan vi MÅSTE ta hand om dom som är på plats också.

Att behöva se kusken som ville tacka alla som skriker och grattar honom i publiken, men inte kan för han blir intervjuad – det känns fel.

Typ som ett storlopp i fjol när  publiken nästan börjat gå hem innan ekipaget kommit till vinnarcirkeln. Det mervärdet måste vi vara rädda om när någon vunnit, det vill ingen missa, jag lovar. Inget går upp mot publiken som är på plats då.
Låt TV ta första tiden men håll den kort och ta alla frågor om tilltänkta vinnare med kusken/tränaren senare när ekipaget lämnat banan.
TV kan få äga stunden men inte tiden.
Så vad blev kontentan?

Värna om den vi älskar men kom ihåg den som tar hand om vår framtid. Ingen vill bara ha en TV-sport.
Vi måste dock komma ihåg att under vår storhetstid när allt gick som smort, spelarna ökade och nya hästägare kom i jämn ström så hade programledarna badmössor. Någonting som vi travnördar hatade. Hade inget med trav att göra!
Gissa hur många i Sverige som tittade då på travet i TV? 400.000 tittare!!
Inte så konstigt vi hade lätt med nyrekryteringen…

Pratar jag emot mig själv?
Ja kanske lite men skulle vilja att båda sidor har förståelse för andra parten.
Musikern tjänar mest pengar på sina plattor hen spelar in i studion men de flesta skulle nog aldrig valt yrket om dom inte fått ha live-konserter.

***
Vi har även en utmaning att rätta in tävlingsprogrammet till framtiden tycker jag. Dom små måste ha en chans att överleva och dom stora måste ha en möjlighet att bli rikare.
Alla behövs, bredden ett måste men vi måste även ha en gyllene morot i vår sport.
Satsa på bredd OCH topp, fördela  pengen lite mer/annorlunda.
Breddloppen kan få en ”kusin” tycker jag, Breddlopp ”mellan” med 15.000 kr i förstapris med max 800 startpoäng och kuskar max 200 lopp året innan.
Det skulle gynna de mindre, slippa möta Nurmos, Djuse & co på till exempel Lindes med 20-25.000 i förstapris.
Minst 150.000/200.000 till vinnarna på V75 som är vårt populäraste spel och vårt ansikte utåt i Sverige/Norden.
10 millar till vinnaren i Elitloppet, vårt fönster ut i VÄRLDEN!

– Svante, som lyssnar en del och tycker mer

Alla till Valla 26/9

Ett sexpack klev in på Solvalla-ovalen, skrudad i läckert höstväder och erbjudandes perfekt underlag. Tvååringarna Go Go Brodde (e. Googoo Gaagaa) och Duflot (e. Fabulous Wood) var först ut. Temposkärpningen kom efterhand och de kom hem på 1.26/1.600 meter med 1.22 sista 500. Duflot blev lite räddhågsen på upploppet och bröt ut, men båda kvitterade … Läs mer

Kaiser Mearas triumferade

Kaiser Mearas genrepade inför stundande Kriteriekval och skötte sig fint på Rommes lunchtävlingar. Ulf Ohlsson fick iväg honom fint, men en glad 80-oddsare ansåg inte att andrahandsfavoritens rygg var något bra alternativ. Det dröjde 700 meter och rejäl körning innan Kaiser Mearas satt i ledningen. Väl där fick han dämpa farten till 1.15 på varvet. … Läs mer

Alla till Valla 11/9

En kvartett ställdes upp på Solvalla denna måndag. Treårige Cashew gick i front och i rygg liftade Lift You Up Sisu. Den här duon nådde mållinjen på 1.20,5/1.600 meter med 1.18,5 sista 500 utan att behöva förta sig och börjar närma sig kval. Tvåårige Lupin Mearas (e. Propulsion) fick traska i front med treårige Egyptian … Läs mer

SoS för GTT!

Great Time Trot har fått uppbyggande lopp i kroppen och idag var det äntligen dags för V75-triumf. Erik Adielsson placerade hästen direkt i front från innerspår och fick bestämma tempot till varvning. Sedan satte Björn Goop upp farten rejält utvändigt, men Great Time Trot verkade gilla utmaningen och avfärdade utan större problem. Det var helt … Läs mer

Alla till Valla 4/9

En trio äntrade Solvalla denna tisdag med sommarvärme och bländande underlag. Tvååringarna Any Given Sunday (e. Orlando Vici) och La Romana Mearas (e. Propulsion) hade sällskap av treåriga nyförvärvet Cashew. La Romana gick i front med Cashew utvändigt och tassande i rygg Any Given Sunday. Trion fick 1.20,5/2.140 meter med 1.16-fart sista 500 meterna innanför … Läs mer