Om Stall Båth

Stall Svante Båth är uppbyggt i tre större avdelningar.

Vi har gården i Solum, en dryg mil utanför Bergsåker och Sundsvall. Där finns, förutom 60 boxar, 57 hagar, slingor, rakbana, longervolt/ridbana och en galoppbana. 2015 etablerade vi oss också i Östuna, Knivsta, där det finns 90 boxar, en tusenmeters rundbana, 800-meters rakbana och milslånga skogsslingor.

Unghästdelen sköts av Tony Jönsson i Skottorp, beläget mellan Halmstad och Båstad där inkörningen av unghästarna sker. De geografiska förutsättningarna ger möjlighet att köra in unghästarna och ändå nyttja tillgången till bete under hela sommaren. Normalt sett börjar inkörningen i april som 1-åringar.

Under hösten börjar unghästarna successivt slussas upp mot Solvalla eller Bergsåker. Ett par konvalescens-stall nyttjas också vid längre konvalescens till rabatterat pris där vi har personlig kontakt veckovis. En utbildad ryttare finns tillgänglig en gång i veckan på gården för de individer som är behov av alternativ träning – och för det debiteras inget extra.

Nytt 2016 är att stora delar av personalen har genomgått en utbildning i användning av laser, vilket vi hoppas ska kunna sänka kostnaderna för våra hästägare.

Målsättningen för våra hästägare är – förutom framgångar på banan – att de ska ha lätt till kommunikation, raka besked, trevliga möten samt så ”rena” fakturor som möjlig. Därför har vi gjort att i träningsavgiften ingår det mesta som avmaskning, skoning, skor, tillskottsfoder, resor till veterinär och banjobb samt alla hästens tillbehör som bandage, dukar, grimmor och täcken!

I provisionen ingår samtliga resor, hotell, traktamente och dylikt till både tränare och eventuellt kusk, gällande starter i Sverige.

Om Svante

Svante är född 1964 och uppväxt bara ett par hundra meter från travet så kopplingen blev ganska naturlig. År 1988 öppnade han så kallat popstall med Ulf Ohlsson och ”paret” klättrade ganska snabbt på listorna.

Efter ett par år åkte Svante till Irland för att förkovra sig inom unghästbiten och tränade där upp bland annat Kriterievinnaren Mr Lavec. Efter att ha kört in tre kullar där så återvände han hem och öppnade eget hösten 1995. Första kusksegern tog Svante 1982 med Lemo Dart och första tränarsegern 1995 med Maxi Broken Hart. 2009 passerade han tusenstrecket med egentränade hästar genom Special Ås på Hagmyren.

Svante beskrivs oftast som en glad gamäng som är noggrann, målinriktad och med positiva tankar. Stolt över sin familj. Över sina döttrar, över sina framgångar runt om på världens travbanor och inte minst sin personal. Men aldrig nöjd.

Hans CV som travtränare ryms inte under denna korta presentation. Lopp som E3 (i massor), Svenskt Travderby 2014 och 2015, Svenskt Travkriterium, StoChampionatet och Svenskt Uppfödningslopp är bara några av storloppen han vunnit. Everest Ås, Express Lavec, Kung Lavec, Luxury Ås, Malabar Circle Ås, Staro Showbiz, Drillbit Ås, Deimos Racing, Poochai, Conlight Ås, Coin Perdu och Quid Pro Quo några av de hästar som han tränat fram. Men det finns ytterligare lopp och många fler hästar som ligger Svante varmt om hjärtat över alla de snart 2000 lopp han vunnit.

Även om det alltid är trevligt att få in en bra färdig tävlingshäst så ligger charmen i att hitta en unghäst, forma den efter eget huvud och ta den hela vägen till vinnarcirkeln i ett storlopp. Något som Svante har haft nöjet att göra med samtliga ovan nämnda.

Svantes öga för hästens exteriör har gjort honom eftertraktad som föreläsare, uppskattad av såväl uppfödare som blivande tränare och med kristallklart resonemang även för förstagångsbesökaren. Men kunskapen har också varit grundläggande för framgångarna. Att kunna ”se” den färdiga individen i en ung travhäst, till gagn även för hästägarens avkastning.

När ni tröttnar på datorn, välkomma till någon av våra gårdar på ett besök i verkligheten!