Hästarna och människorna bakom siffrorna

Erik Adielsson vann 67 lopp med Svante Båth-tränade hästar under 2018. Very Kronos tog hem sju av dem. Foto MIA TÖRNBERG/SULKYSPORT

Att koka ihop ett års tävlande på några få meningar går endast att göra med statistik.
Supernördigt, lite skrämmande och ganska spännande.

Stall Båth vann 172 lopp under 2018 och det är vad vi har koncentrerat oss på. Vilka kuskar vann loppen?
Erik Adielsson 67
Ulf Ohlsson 56
Kim Moberg 15

Örjan Kihlström 7
Per Linderoth 7
Jimmy H Andersson 6

Niclas Hammarström 3
Kim Möller Nielsen 3
Kenneth Haugstad 2

Stefan Söderkvist 2
Daniel Wäjersten 1
Ulf Eriksson 1

Emilia Leo 1
Magnus Jakobsson 1

***

Vad tjänade vilken kull?
2-åringar: 2.946.800 kronor
3-åringar: 11.951.650 kronor
4-åringar: 4.472.400 kronor
Äldre: 2.344.358 kronor
Totalt: 21.715.208 kronor

***

Fem segrar togs i de större unghästloppen, två av dem med över en miljon i förstapris; Breeders Crown (Global Welcome) och Svensk Uppfödningslöpning (Bythebook).
Förutom miljonloppen kunde vi räkna in Svampen (Global Adventure), E3 (Attraversiamo, No Matter), vilket innebar att Stall Båth tog en fjärdedel av de totalt 20 klassiska insatslopp som körs under året!

***

43 segrar togs i lopp med över 100.000 kronor i förstapris. Här är de som vann flest med över hundringen i förstapris: Global Withdrawl 9, Global Welcome 7, Attraversiamo 4, Very Kronos 4, Fortune Mearas 3, Global Adventure, Esprit Sisu, Bythebook och Alien Kronos två vardera.

***

Global Withdrawl var inte enbart segerrikast i stallet, utan i hela Sverige bland varmbloden! Tio segrar tog treåringen under året, nio av dem med mer än 100.000 kronor i förstapris. Foto Adam Ström

Global Withdrawl blev hela landets segerrikaste varmblod med tio segrar.

***

17 Rikstotovinnare; Bäst i stallet var Esprit Sisu med tre vinster, Global Welcome fixade två, precis som Global Withdrawl.

Och snart drar vi igång 2019 på allvar!

Fightern som försvann

Fighter Mearas har mestadels ställt till det för sig själv, men visat stora resurser för den klass han befinner sig. Idag på Färjestad lyfte Ulf Ohlsson iväg honom från femtespår och parkerade utvändigt ledande favoriten. Redan två varv före mål startades massagen och efter rätt så jämn 1.14-fart i 1.500 meter var favoriten passerad. Fighter … Läs mer

3 i E3-final

E3-kvalen i Gävle gav ett finalfält för grabbarna till en fjärdedel fyllt med Svante Båth-hästar. Global Adventure inledde. Via en habil start kunde ledningen övertas och när Adventure fick varva på 1.18 var förstås segerchanserna goda. Slutvarvet gick i 1.10-fart och Global Adventure höll säkert ifrån sig konkurrenterna på 1.14,2a/2.140 meter för Erik Adielsson. Veckestrands … Läs mer

Närmsta vägen efter lång resa

Pretty Boy Floyd reste norrut under lördagen, till Boden och ett treåringslopp utanför V75-kupongen. Han katapultstartade från spår sju för Erik Adielsson och fick hållas i 1.15-fart första varvet. över upploppet sprintade Pretty Boy Floyd undan till andra raka segern samtidigt som han rekordsänkte till nya banrekordet 1.14,1a/1.640 meter efter ett raskt sista halvvarv. – … Läs mer

Golden Boy i guldsits

Golden Boy Sisu avlade maiden på Hagmyren i livets andra start. Ulf Ohlsson hittade till ledningen direkt och på den kladdiga banan gick varvet inte fortare än 1.21. Sista 500 trampade Golden Boy Sisu iväg betydligt raskare för att vara smått överlägsen på 1.19,0/1.640 meter. Treåringen ägs av Bengt Westerbergs Skrot AB och sköts om … Läs mer

Rapport från Skottorp 13/6

En rapport från Skottorp kommer från Tony Jönsson.”Det mesta har gått bra, men jag tycker väl att årets kull är extremt känsliga i sina munnar. Det är mycket Ready Cash i blodet hos många, vilket faktiskt avspeglar sig under inkörningen. Vi har fått vara extra försiktiga, men nu när vi har börjat köra ”långa slingan” … Läs mer