Östermalmsdagis

Coin Perdu

Kanske lite väl tillspetsad överskrift (man lär få några syrliga mail nu…) men tanken bakom den är att vi i vårt stall verkligen tar hand om våra små och lägger ned tid och pengar för att dom ska kunna ”läsa och skriva” i tidig ålder.

Svensk travsport är fantastisk och vi har en bredd och topp på vårt tävlande som faktiskt slår samtliga andra länder i mina ögon.

Unghästlopp med mycket bra prissummor som spetsas/dubblas med Premiechansen och sedan ett V75-upplägg där vi kan vara med i många, många år som är anpassat perfekt till de lite senare hästarna. Vår stallnisch har varit att förädla individen istället för att förvara den i tidig ålder.

Vi börjar med att lämna dom redan i april som ettåring till Tony Jönsson i Skottorp som bygger grunden i kombination med deras sista sommarlov ute på gröna ängar i rejält tilltagna hagar.

Under höst/vinter månaderna slussas dom sedan upp till Stockholm/Sundsvall för att utvecklas vidare och den stora examen är nästa lördag i Uppfödningsloppet på Jägersro.

Är man tidig och förnuftig kan man ha många ”rätt” på nationella provet innan dom andra börjat pluggat på allvar, det vill säga tjäna finfina pengar på egenskaper som hästen har visat redan från dag 1.

Mitt jobb är helt enkelt att köra in så mycket pengar som möjligt sett till hästens potential.

Nu tror många att jag startar ”de flesta” hästar i stallet som tvååringar, men det kan inte vara mer fel.

I maj månad som tvååring delar jag in min kull i två grupper, TRÄNAS för tvåårs start och de som tränas för start som treåring.

Nästan varje år, helt utan vetskap/planering, blir det oftast en tredjedel av min kull som tränas för tvååringsstart.

Hälften av den gruppen startar. Alltså ca 16-17 procent av den totala kullen tvååringar jag har i träning, därmed har vi väl slagit hål i den myten?

Har ju haft förmånen att träna de två årens senaste vinnare, Coin Perdu & Global Welcome (som bekvämt vann förra söndagens Breeders Crown-final).

Är även nöjd med årets ”uppställning” och visst finns chansen, även om det känns ologiskt att man ska vinna tre år i rad.
Jag har många fina minnen från Uppfödningsloppet, men klart starkast lyser Luxury Ås seger år 2002 då det var väldigt känslosamt eftersom det var min nestor Lars Lindberg som körde. Det var efter lite övertalning som han körde eftersom han tyckte jag skulle ta nån ”ung & bättre”, som han sa.

För mig fanns ingen bättre än Lasse…

Därför kändes det extra efter allt som Lasse betytt för mig när vi stod där i vinnarcirkeln.

Lasse, jag vet du ”tittar” på loppet och du ska veta att du ”sitter på min axel” jämt.

Förskolerektor Svante Båth

Vem tjänar på det?

Flera saker ur olika perspektiv har dykt upp på slutet angående våra hästar och dess utrustning. Ur spelarperspektiv vill många ha infon om väldigt mycket i väldigt god tid. Inga problem för mig så länge det gäller vagn- och skoinfo.Naturligtvis måste vi kunna få ändra från barfota till skor och banans beskaffenhet ändras men tror … Läs mer

Lyckorus, sorg och Beach 2018

Att vinna en E3-final borde ge en härlig känsla i form av lyckorus. Men baksidan när man kvalat in flera hästar är att man också förlorar finalen. Ju fler i finalen ökar chansen att vinna, men också risken för besvikelse. E3-vinsten med Attraversiamo var också seger nummer 2.000 som tränare. Jag blev påmind på förmiddagen … Läs mer

I Have A Dream!

En natt drömde jag att ST hade en Diktator som genomförde nedanstående saker med väldigt, väldigt kort varsel. När vi nu får en sådan rejäl skattereduktion som det verkar bli i framtiden skulle allt överskott läggas på några av nedanstående punkter och inte på prispengar närmsta 3-4 åren. Bygg om alla publikplatser, eller ännu hellre … Läs mer

Jag lånar bara hästen av skötaren…

Pratas mycket om personalproblemet inom Svensk Travsport då rekryteringen av hästskötare verkar vara svår. Det är allvarligt då dom är en av de viktigaste hörnstenarna för att ett företag/stall ska kunna växa. Vad är då problemet och vad kan vi göra? Är det lönen? Nja, den kan ju alltid blir bättre men tror inte det … Läs mer

Välkommen Welcome!

Coin Perdu och Poochai hälsar Global Welcome in i ligan då han blivit stor grabb och kan även han titulera sig avelshingst. Dock blir dom kanske ledsna då jag säger ”icke i år”. I år ska deras övriga fyra ben dra ekonomilasset 😉 Nu mer får dom ju poäng och i princip blir alla godkända. … Läs mer