Östermalmsdagis

Coin Perdu

Kanske lite väl tillspetsad överskrift (man lär få några syrliga mail nu…) men tanken bakom den är att vi i vårt stall verkligen tar hand om våra små och lägger ned tid och pengar för att dom ska kunna ”läsa och skriva” i tidig ålder.

Svensk travsport är fantastisk och vi har en bredd och topp på vårt tävlande som faktiskt slår samtliga andra länder i mina ögon.

Unghästlopp med mycket bra prissummor som spetsas/dubblas med Premiechansen och sedan ett V75-upplägg där vi kan vara med i många, många år som är anpassat perfekt till de lite senare hästarna. Vår stallnisch har varit att förädla individen istället för att förvara den i tidig ålder.

Vi börjar med att lämna dom redan i april som ettåring till Tony Jönsson i Skottorp som bygger grunden i kombination med deras sista sommarlov ute på gröna ängar i rejält tilltagna hagar.

Under höst/vinter månaderna slussas dom sedan upp till Stockholm/Sundsvall för att utvecklas vidare och den stora examen är nästa lördag i Uppfödningsloppet på Jägersro.

Är man tidig och förnuftig kan man ha många ”rätt” på nationella provet innan dom andra börjat pluggat på allvar, det vill säga tjäna finfina pengar på egenskaper som hästen har visat redan från dag 1.

Mitt jobb är helt enkelt att köra in så mycket pengar som möjligt sett till hästens potential.

Nu tror många att jag startar ”de flesta” hästar i stallet som tvååringar, men det kan inte vara mer fel.

I maj månad som tvååring delar jag in min kull i två grupper, TRÄNAS för tvåårs start och de som tränas för start som treåring.

Nästan varje år, helt utan vetskap/planering, blir det oftast en tredjedel av min kull som tränas för tvååringsstart.

Hälften av den gruppen startar. Alltså ca 16-17 procent av den totala kullen tvååringar jag har i träning, därmed har vi väl slagit hål i den myten?

Har ju haft förmånen att träna de två årens senaste vinnare, Coin Perdu & Global Welcome (som bekvämt vann förra söndagens Breeders Crown-final).

Är även nöjd med årets ”uppställning” och visst finns chansen, även om det känns ologiskt att man ska vinna tre år i rad.
Jag har många fina minnen från Uppfödningsloppet, men klart starkast lyser Luxury Ås seger år 2002 då det var väldigt känslosamt eftersom det var min nestor Lars Lindberg som körde. Det var efter lite övertalning som han körde eftersom han tyckte jag skulle ta nån ”ung & bättre”, som han sa.

För mig fanns ingen bättre än Lasse…

Därför kändes det extra efter allt som Lasse betytt för mig när vi stod där i vinnarcirkeln.

Lasse, jag vet du ”tittar” på loppet och du ska veta att du ”sitter på min axel” jämt.

Förskolerektor Svante Båth

Tack för allt!

I hela mitt liv har det varit ”allt eller inget” för mig, har jag gjort något så har det varit ”all in” så det är med tunga fingrar jag skriver detta brev men tyvärr har jag kommit till just det vägskälet. Successivt har beslutet vuxit fram att jag vid årsskiftet lägger ned min tränarrörelse på … Läs mer

Älska eller äta?

Vår sport är som ett polygami-äktenskap. Gift med många som till exempel både med publik & TV-tittare. ALLA vill ha mer publik till banorna men TV ”stjäl” den exklusiva tiden direkt efter målgång. Är det rätt? Bättre 4.000 i publiken väntar på ”sin” tid än 120.000 TV tittare, som en sa till mig när frågan … Läs mer

Runda bordet, skohorn och psykologi

Sporten brottas med problem med att injicera mer prismedel till dom aktiva. Det ser ut som 50 miljoner till kommer vara möjliga men kravet från basorganisationerna är 200. Att strejka och/eller låna är i alla fall inte min melodi men finns det verkligen inget sätt att försöka få ihop 150 miljoner till? Eller i alla … Läs mer

393.783 kronor till Simon!

Uppslutningen har varit fantastisk och det är med stolthet vi alla tillsammans kan överlämna 393.783 kronor till Simons allt-i-allo, outridern Camilla Olsson. Det är så klart mångfalden som gör det. Alla ni som bidragit med stora som små belopp, ni är lika viktiga och har lika stor delaktighet i att vi kan överlämna den här … Läs mer

Insamling för Simon!

Jag vet att inga pengar i världen kan ersätta Simon men vill ändå på något sätt visa uppskattning och startar därför en insamling i hans namn som oavkortat går till hans ägare/ryttare Camilla. Jag börjar med att lägga 5.000 kr. Skulle du vilja swisha en slant så gör det till till 070-5691199. Märk med ”Simon”. … Läs mer