Östermalmsdagis

Coin Perdu

Kanske lite väl tillspetsad överskrift (man lär få några syrliga mail nu…) men tanken bakom den är att vi i vårt stall verkligen tar hand om våra små och lägger ned tid och pengar för att dom ska kunna ”läsa och skriva” i tidig ålder.

Svensk travsport är fantastisk och vi har en bredd och topp på vårt tävlande som faktiskt slår samtliga andra länder i mina ögon.

Unghästlopp med mycket bra prissummor som spetsas/dubblas med Premiechansen och sedan ett V75-upplägg där vi kan vara med i många, många år som är anpassat perfekt till de lite senare hästarna. Vår stallnisch har varit att förädla individen istället för att förvara den i tidig ålder.

Vi börjar med att lämna dom redan i april som ettåring till Tony Jönsson i Skottorp som bygger grunden i kombination med deras sista sommarlov ute på gröna ängar i rejält tilltagna hagar.

Under höst/vinter månaderna slussas dom sedan upp till Stockholm/Sundsvall för att utvecklas vidare och den stora examen är nästa lördag i Uppfödningsloppet på Jägersro.

Är man tidig och förnuftig kan man ha många ”rätt” på nationella provet innan dom andra börjat pluggat på allvar, det vill säga tjäna finfina pengar på egenskaper som hästen har visat redan från dag 1.

Mitt jobb är helt enkelt att köra in så mycket pengar som möjligt sett till hästens potential.

Nu tror många att jag startar ”de flesta” hästar i stallet som tvååringar, men det kan inte vara mer fel.

I maj månad som tvååring delar jag in min kull i två grupper, TRÄNAS för tvåårs start och de som tränas för start som treåring.

Nästan varje år, helt utan vetskap/planering, blir det oftast en tredjedel av min kull som tränas för tvååringsstart.

Hälften av den gruppen startar. Alltså ca 16-17 procent av den totala kullen tvååringar jag har i träning, därmed har vi väl slagit hål i den myten?

Har ju haft förmånen att träna de två årens senaste vinnare, Coin Perdu & Global Welcome (som bekvämt vann förra söndagens Breeders Crown-final).

Är även nöjd med årets ”uppställning” och visst finns chansen, även om det känns ologiskt att man ska vinna tre år i rad.
Jag har många fina minnen från Uppfödningsloppet, men klart starkast lyser Luxury Ås seger år 2002 då det var väldigt känslosamt eftersom det var min nestor Lars Lindberg som körde. Det var efter lite övertalning som han körde eftersom han tyckte jag skulle ta nån ”ung & bättre”, som han sa.

För mig fanns ingen bättre än Lasse…

Därför kändes det extra efter allt som Lasse betytt för mig när vi stod där i vinnarcirkeln.

Lasse, jag vet du ”tittar” på loppet och du ska veta att du ”sitter på min axel” jämt.

Förskolerektor Svante Båth

Kan vara den bästa jag tränat!

Sommaren är i full gång med storlopp i antågande. Nu väntar E3 finaler nästa lördag. Tre till final och det måste vi vara nöjda med. Bythebook & Global Adventure vann sina försök medan Alien Kronos tog sig vidare i tufft försök och lite småjobbig resa som fyra. Erik valde ”BTB”, men tyckte inte valet var … Läs mer

Rätt eller fel?

Mycket diskussion om avstängningen på Halmstads travet angående  Alessandro Gocciadoros drivning i Italien. Tycker det känns fel att banorna tar det i egna händer. Det skulle kännas mer rätt om vi hade en nämnd i Sverige (eller gärna i Norden för den delen) där man tillsammans bestämmer om man stänger av kuskar & tränare i … Läs mer

ÄNTLIGEN!

Jo det är ”äntligen” för oss. Det är vår och vår för oss innebär inte bara bättre/varmare väder, utan framför allt när vi får åka in till Solvalla & Bergsåker efter vinterträning och släppa loss lite med våra gunstlingar som tillbringat några månader i tuffa träningskläder. Successivt under mars kommer flertalet av fjolårets profiler komma … Läs mer

Gott Nytt – och vilka vinner nästa – År?

Gott Nytt År! Ja, då var året till ända och det ska slutsummeras. Som travtränare är man aldrig nöjd utan finns alltid saker, framför allt hästar/lopp som man skulle vilja få bättre utdelning på. Men i det stora hela måste jag vara nöjd med året, med segrar i bland annat E3 (2 st), Breeders Crown, … Läs mer

Vem tjänar på det?

Flera saker ur olika perspektiv har dykt upp på slutet angående våra hästar och dess utrustning. Ur spelarperspektiv vill många ha infon om väldigt mycket i väldigt god tid. Inga problem för mig så länge det gäller vagn- och skoinfo.Naturligtvis måste vi kunna få ändra från barfota till skor och banans beskaffenhet ändras men tror … Läs mer