Östermalmsdagis

Coin Perdu

Kanske lite väl tillspetsad överskrift (man lär få några syrliga mail nu…) men tanken bakom den är att vi i vårt stall verkligen tar hand om våra små och lägger ned tid och pengar för att dom ska kunna ”läsa och skriva” i tidig ålder.

Svensk travsport är fantastisk och vi har en bredd och topp på vårt tävlande som faktiskt slår samtliga andra länder i mina ögon.

Unghästlopp med mycket bra prissummor som spetsas/dubblas med Premiechansen och sedan ett V75-upplägg där vi kan vara med i många, många år som är anpassat perfekt till de lite senare hästarna. Vår stallnisch har varit att förädla individen istället för att förvara den i tidig ålder.

Vi börjar med att lämna dom redan i april som ettåring till Tony Jönsson i Skottorp som bygger grunden i kombination med deras sista sommarlov ute på gröna ängar i rejält tilltagna hagar.

Under höst/vinter månaderna slussas dom sedan upp till Stockholm/Sundsvall för att utvecklas vidare och den stora examen är nästa lördag i Uppfödningsloppet på Jägersro.

Är man tidig och förnuftig kan man ha många ”rätt” på nationella provet innan dom andra börjat pluggat på allvar, det vill säga tjäna finfina pengar på egenskaper som hästen har visat redan från dag 1.

Mitt jobb är helt enkelt att köra in så mycket pengar som möjligt sett till hästens potential.

Nu tror många att jag startar ”de flesta” hästar i stallet som tvååringar, men det kan inte vara mer fel.

I maj månad som tvååring delar jag in min kull i två grupper, TRÄNAS för tvåårs start och de som tränas för start som treåring.

Nästan varje år, helt utan vetskap/planering, blir det oftast en tredjedel av min kull som tränas för tvååringsstart.

Hälften av den gruppen startar. Alltså ca 16-17 procent av den totala kullen tvååringar jag har i träning, därmed har vi väl slagit hål i den myten?

Har ju haft förmånen att träna de två årens senaste vinnare, Coin Perdu & Global Welcome (som bekvämt vann förra söndagens Breeders Crown-final).

Är även nöjd med årets ”uppställning” och visst finns chansen, även om det känns ologiskt att man ska vinna tre år i rad.
Jag har många fina minnen från Uppfödningsloppet, men klart starkast lyser Luxury Ås seger år 2002 då det var väldigt känslosamt eftersom det var min nestor Lars Lindberg som körde. Det var efter lite övertalning som han körde eftersom han tyckte jag skulle ta nån ”ung & bättre”, som han sa.

För mig fanns ingen bättre än Lasse…

Därför kändes det extra efter allt som Lasse betytt för mig när vi stod där i vinnarcirkeln.

Lasse, jag vet du ”tittar” på loppet och du ska veta att du ”sitter på min axel” jämt.

Förskolerektor Svante Båth

Rosa biljett till Attra!

Vet inte riktigt om Attra passar i rosa, men nu har han i alla fall klätts med en biljett i den färgen. Vi fick idag en förfrågan av Sportchef Anders Malmrot om vi ville vara med i Elitloppet och vi tackade ja! Ska bli riktigt intressant att prova både mot eliten samt kort distans. Jo, … Läs mer

Barfotaförbud, bra beslut och selfie…

Ännu ett år till ända, nöjd? Som vanligt är det ”vin och vatten” men i det stora hela måste jag vara det. En sak jag var nöjd med under fjolåret var ST:s beslut att ej få åtgärda hästarna mellan försök och final i våra klassiska lopp. Hästen ska vinna loppet, ingen annan. Därtill kan arrangörerna … Läs mer

Hundar både ovan och under jord

Hösten kryper på Och med den börjar succesivt säsongen för årgångslopp lida mot sitt slut. Breeders Course-final på lördag och sen är Breeders Crown-försök på söndag med final 10 november  och sen avslutas ”året” med Uppfödningslopps försök den 5 november med final 30 november. Tvååringsloppen kommer knepigt tätt i år med Svampen den 20 okt, … Läs mer

Slumpens skördar

Derbyt är över, kvar när krutröken lagt sig stod vi upp! Attraversiamo med hela kretsen runt. Jo det är lite surrealistiskt. Tänk så många gånger man haft ”ordning på grejerna” men ändå inte vunnit storlopp. Denna gång erkänner jag att jag inte hade lyckats till 100 procent, men räddades ändå av mitt team. ”Attras” grymma … Läs mer

Kan vara den bästa jag tränat!

Sommaren är i full gång med storlopp i antågande. Nu väntar E3 finaler nästa lördag. Tre till final och det måste vi vara nöjda med. Bythebook & Global Adventure vann sina försök medan Alien Kronos tog sig vidare i tufft försök och lite småjobbig resa som fyra. Erik valde ”BTB”, men tyckte inte valet var … Läs mer