Midsommarrapport från Skottorp

Tony Jönsson, ansvarig för Svante Båths unghästinkörning i Skottorp.

Tony Jönsson, hovleverantör av toppklass, rapporterar veckovis från natursköna Skottorp där Stall Båths ettåringar befinner sig på inkörning.
– Det har varit en spännande vecka med många nya hästar. Fem Kronos-hästar från Italien (Awesome Kronos, Atlas Kronos, Adriatic Kronos, Arrow Kronos, Ancona Kronos) och tre Global-hästar från Frankrike (Global Avenue, Global Adventure, Global Abroad). Resan hade tagit lite på italienarna, men de är väldigt fina exteriört. Den franska trion såg jättefina ut.
Hur ser första veckan ut för en häst hos dig?
– Mycket pyssel. Det handlar om att handskas med dem så mycket som möjligt varje dag. Lyfta ben, borsta pannlugg och pilla lite. Allt för att de ska bli enklare att hantera och snabbare få på sele och därefter vagn.
Hur tacklar de ”behandlingen”?
– Oftast väldigt bra. Men man kan också se skillnad. Italienarna är lite skygga, men lätta att lyfta ben på. Årets tre Global-hästar har varit riktigt fina att ha och göra med och där sätter jag stora plus!
Annars?
– Vi håller alltjämt på och fixar med hästarnas tänder, vilket är lika bra, annars kan det ställa till problem framöver när de körs oftare och man vill att de ska fungera bra med bettet. Ett tiotal snyggades garnityret till på idag.
Några nya i vagn?
Super Sarah och Bythebook. Super Sarah är väldigt bestämd och man får börja om lite med henne varje dag, men det blir bättre! Bythebook var trög första dagarna, men har fungerat bättre och bättre.
Han är efter passgångarhingsten Googoo Gaagaa – märks det?
– Nej, han har travat hittills. Emellanåt dyker det upp hästar som gärna går i passgång istället för trav, oavsett att de har travarstam, men Bythebook vill trava.
Trist nog fick du även vara med om något sällsynt i veckan?
– Ja, Ben (e. Quid Pro Quo) drabbades av en hovbensfraktur i hagen. De är ju unghästar och sprallar väldigt mycket i hagarna, men han måste helt enkelt haft otur och landat på en sten. Jag har hållt på med det här i tolv år och jag tror det är andra, eller möjligtvis tredje gången det händer sådana här otursfrakturer. Lyckligtvis var inte sprickan upp i leden och nu får han avlastningssko och sedan får vi röntga om honom om en månad.

Niclas Nordin-Stipendiat!

Stallets lärling Niclas Hammarström sammanfattar ett lysande trav-år och gör det som Nordin-Stipendiat 2023! – Det känns väldigt stort, namnet Nordin har ju betytt så mycket för travsporten, säger Niclas Hammarström, 30, som kommer att prisas på Solvalla på onsdag. Niclas tog ett beslut tidigt i våras om att köra så mycket lopp som möjligt … Läs mer

Svantes Kalender 2024

Svantes Båths populära kalender ges för sista gången ut för året 2024 där Båth har rankat sina hästar genom åren. Jag har som vanligt skickat den till er hästägare, både befintliga och de jag har haft i närtid. Men skulle det vara några fler som är intresserade så finns möjligheten att beställa en genom ALN till … Läs mer

Ny triumf för Adventure

Global Adventure är på rätt väg och tog andra raka triumfen efter comebacken. På Bergsåker stod Global Adventure med dubbla tillägg och Kim Moberg bidade sin tid i kön. Varvet kvar anslöt ekipaget i fjärde par utvändigt och 600 meter före mål tog Kim högertöm. Global Adventure växlade sällskapet på några få steg och Kim … Läs mer

Tack, Very Kronos!

En av landets mest kapabla och speciella hästar tackar för sig på tävlingsbanan. Very Kronos går till avel på heltid 2024. – Vi tog ett rejält break, sökte vad som störde honom och trodde vi hittat rätt. Men det är inte samma Very som tidigare och då han inte kan göra sig rättvisa har vi … Läs mer

Nya äventyr för ”Ture”

Efter operation och lång vila var det dags för comeback för Global Adventure på Romme. Motståndet avskräckte inte, men pausen och en tolva på vojlocken kunde förstås innebära positionsproblem. Kim Moberg fick hjälp av konkurrenterna där hon satt i femte utvändigt då farten var 1.11 första 500 och 1.14 på varvet. Global Adventure hade långt … Läs mer